Cejlonské specialty čaje
Jsou to dva roky od mé poslední návštěvy Sri Lanky a upřímně celý tento projekt speciálních a jedinečných čaj Sri Lanky, mám pocit, že mne i mého obchodního partnera stál nemalé úsilí. Hledali jsme něco méně obvyklého, speciality, v čajích v zemi čtvrtého největšího producenta čaje. Můj obchodní partner hledal snad tři roky, navštívili jsme několik fabrik, ale často jsme naráželi na problém a propadali zoufalství: z absolutně šílené ceny, nebo neschopnosti garantovat trvalou péči v standardu kvality a mnoho jiných důvodů. Původní záměr byl nalézt v každém regionu zajímavý čaj. A ano ochutnali jsme mnoho dobrých čajů, ale vždy to z nějakého důvodu nefungovalo. Až jsme po dlouhém hledání navštívili MacDuff, kompletně novou fabriku (žádnou jinou jsem za těch několik cest neviděl), která je vybavena novými stroji pro zpracování menších várek a uzpůsobena pro výrobu jiných čajů než jen orthodox black. Čím je celá plantáž také zajímavá je jednak fakt, že se nacházela již v roce 2018 v konverzi na ekologické zemědělství a zejména že se jedná o výsadbu, která je ještě pravokořenná a je minimálně sto dvacet let stará. Což má sice vliv na menší produkci než řízkované šlechtěnce, ale přináší chutě původního čínského džátu, který se vyskytuje již velmi sporadicky a samozřejmě, že se na plantáži nacházejí vizuálně různé čajové rostliny prokazující nevyrovnanost potomstva ze semenáčů. Naleznete zde načervenalé lístky tolik typické pro rostliny původem z Činy (toto na klasických výsadbách Sri Lanky nikdy nenaleznete. Viděl jsem to pouze jedenkrát, kdy chtěli produkovat z právě přivezených čínských rostlin s červenými lístky na čínských mašinách oolong a zelené čaje…, testované čaje byly zajímavé, ale jednání I další atributy nás odradili od spolupráce). Mac Duff fabrika se nalézá v regionu Upper Uvakelle a veškerou produkci nejen sbírají ručně, ale také ručně třídí a rolují, což je netypické pro běžnou produkci na Sri Lance a přináší onu původní chuť čaje ještě pozdních viktoriánských časů. Pěstební plochy jsou v nadmořské výšce 1.400 m. n. m. (což označujeme jako ”high grown” v terminologii cejlonských čajů). Čaje z této plantáže nejsou klasické, ale skutečně jedinečné svým charakterem a dají se označit za rarity. V naší nabídce naleznete celkem čtyři čaje z této plantáže, kde tři jsou zelené (dosti netypické) a pouze jeden čaj je černý pod označením SENY, ale já bych jej spíše označil jako medový (honey black), podobný obdobným čajům z Taiwanu (chuťově, nikoliv vizuálně). Moje osobní volba je ZEBRA, což je ručně rolovaný zelený čaj s vysokým podílem tipsů. Jako nespařený voní trochu po zralých broskvích a vlastní nálev se blíží malinko taiwanským oolongům s nízkým stupněm fermentace, barvou je zlatavý.
Z dalších v nabídce je Green Jard a Green Tips.
Jako doplnění nabídky speciálních čajů ze Sri Lanky jsme přidali “low grown”” z jedné z nejlepších fabrik tohoto ostrova: New Vithanakande (Sabaragamuwa region), která se nachází nedaleko města drahých kamenů: Ratnapura. Čaj je sbírán ručně, stejně jako tříděn ručně a pochází z kopců z které shlížejí na deštný prales Sinharaja. Toto čisté prostředí propůjčuje těmto čajům jemný charakter s bohatou čajovou chutí. Jedná se o čaje označované jako tipy tea a kvalita převyšuje jeho cenu.