Ankomn - konečně vakuum
Na trhu se vyskytují mnohé výrobky, které se tváří, že se jedná o kontejnery/nádoby na uskladnění kávy a je v nich dosahováno „vakuum“, ale nejedná se ani o technické vakuum (pomocí dusíku), ani není vzduch jakkoli odčerpáván, kdy vzniká podtlak. Většina je pouze na bázi pístu, který ponechává vzduch v kontaktu se skladovanými potravinami, a to za stálého atmosférického tlaku a běžné vlhkosti vzduchu.
Ankomn je nejen pěkně řešen po stránce maximalizace skladovacího objemu (čtvercový půdorys), ale i je krásný na pohled, výrobky obdržely ocenění RED DOT. Co je nejdůležitější, skutečně dochází k odčerpávání vzduchu z nádoby, což jednak snižuje zbytkové množství kyslíku, který působí oxidaci/žluknutí/fermentaci skladovaných potravin, ale také snižuje vzdušnou vlhkost, která je obsažena ve vzduchu a má negativní vliv na životnost potravin.
Toto jsou přednosti tohoto řešení: prodloužená životnost, delší zachování chutí a vůní, snížení možnosti napadení škůdci (potřebují k životu kyslík).
Jaké jsou limity tohoto výrobku: určitě neochrání před bakteriemi (nepotřebují kyslík k přežití) a jejich šíření můžete omezit skladováním v lednici. Není dosaženo absolutní vakuum (počítejte, že se vám podaří odčerpat cca 50-70% vzduchu) a vytvoříte podtlak (který opět neprospívá případným škůdcům), s ohledem na zvolené materiály je potřeba vakuum obnovovat s cca 1-2týdenním intervalu (jinak zůstane pouze funkce, klasické dózy 😊 ). Životnost vakuového řešení je cca 1200-1500 vakuovacích cyklů (pokud použijete každý den jednou, potom cca 3-5 let).
V nabídce jsou tři úrovně transparentnosti materiálu (zcela průhledný/transparentní, 40% začernění/průhledné, 100% netransparentní/černá).
V tomto odkazu potom můžete vidět skutečné provedení/instalace vakua:
https://www.youtube.com/watch?v=LowksixjLZ4